Der bliver skrevet historie, når H.M. Dronning Margrethe den 13. juni deltager i festgudstjenesten i Haderslev Domkirke, der markerer hundredåret for Genforeningen i 1920. Udover H.M. Dronningen deltager fra Kongehuset H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H Prins Christian.
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen og statsminister Mette Frederiksen deltager også og hertil kommer besøg af den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier samt ministerpræsidenten i delstaten i Slesvig-Holsten, Daniel Günther.
"Vi er fra domsognets side stolte over, at domkirken igen spiller en central rolle i fejringen af Genforeningen, og vi har sat alle sejl til, så festgudstjenesten kan blive en flot og indholdsrig markering for de indbudte, hvoriblandt der også er almindelige kirkegængere", siger formand for menighedsrådet, Paul Erik Brodersen.
"Det bliver en stor dag for Haderslev by med alle de fine gæster, og jeg er sikker på, at rigtig mange vil møde frem og hilse på de kongelige, ministre og præsidenter for Danmark og Tyskland", siger borgmester i Haderslev Kommune, H.P. Geil.
"Gudstjenesten foregår på både dansk og tysk og er dermed også et udtryk for, at forholdene har ændret sig markant siden 1920", siger formand for menighedsrådet, Paul Erik Brodersen.
Festgudstjenesten finder sted fra 11.00-11.30., og gæsterne ankommer fra 9.30.
Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen sidder ved orglet, mens organist Thomas Berg-Juul leder Domkoret.
Domprovst Torben Hjul Andersen og sognepræst Christa Hansen sætter danske og tyske ord på bøn, og biskop Marianne Christiansen holder prædiken.
"Der er på grund af corona-reglerne kun plads til ca. 160 gæster i Haderslev Domkirke, men heldigvis kan alle se med derhjemme i stuerne, for DR sender både før, under og efter gudstjenesten", siger borgmester H.P. Geil.
Fakta: Historiske bånd styrkes med festgudstjenesten og H.M. Dronningens og den tyske forbundspræsidents deltagelse
Haderslev har en speciel rolle i reformationshistorien, idet reformationen allerede blev indført i 1526, altså ti år før resten af kongeriget.
Frederik den 1.'s søn Christian, den senere Kong Christian den 3. havde set og hørt Luther og blev en ivrig forfægter for reformationen og gennemførte den straks per dekret i Haderslev, da han fik mulighed for det.
Denne historiske forbindelse til reformationen og Wittenberg er de senere år blevet styrket i form af en venskabsmenighed mellem Domsognet og Slotskirken, lige som byerne Wittenberg og Haderslev i dag er venskabsbyer.
I oktober 2016 blev Slotskirkens nye alterbordsforhæng indviet ved en storstilet gudstjeneste. Dronning Magrethe havde skabt og broderet en vidunderlig lutherrose og ildtunger til kirken. Ved denne gudstjeneste i Wittenberg medvirkede Haderslev drengekor under ledelse af domorganist Henrik Skærbæk Jespersen og sognepræst Christa Hansen, der afslørede det nye alterklæde. Dronningen blev ledsaget af daværende forbundspræsident Joachim Gauck til gudstjenesten.
Nu fem år efter, mødes H.M. Dronningen og en tysk forbundspræsident igen, denne gang i domkirken i Haderslev.